Vi har sammanställt en lista över medellönerna ser ut i krogbranschen

Som du säkert förstår så varierar lönerna inom restaurangbranschen ganska mycket eftersom det omfattar flera olika yrkeskategorier. Här ger vi dig en snabb översikt över hur lönerna ser ut för några av de vanligaste jobben i branschen.

 • Servitör/servitris
  Medellön: Ca 25 300 kr/månad
 • Kock
  Medellön: Ca 27 000 kr/månad
 • Diskare
  Medellön: Ca 23 700 kr/månad
 • Köksbiträde
  Medellön: Ca 24 500 kr/månad
 • Bartender
  Medellön: Ca 24 900 kr/månad
 • Hovmästare
  Medellön: Ca 25 500 kr/månad
 • Restaurangchef
  Som restaurangchef har du ofta en lön på 35-40 000 kr/månad

Siffrorna ovan är en sammanvägning av statistik från SCB, relevanta fackförbund och arbetsgivarorganisationer.

Minimilöner

Enligt kollektivavtalet så är minimilönen för restaurangjobb som kräver en utbildning motsvarande gymnasiet 23 854 kronor i månaden eller 148 kr i timmen. Om du har minst sex års erfarenhet så ökar minimilönen till 25 617 kr i månaden.

För jobb som inte kräver någon utbildning är den minsta tillåtna månadslönen 22 548 kr eller 130 kr i timmen. Med sex års erfarenhet har du rätt till en lön på minst 24 311 kr.

Allmänt om löner i restaurangbranschen

Lönespannet inom branschen är väldigt stort. Som erkänt duktig kock på en fin restaurang kan du tjäna väldigt bra. Jobbar du som kock på en lunchrestaurang i Säffle så kan du av naturliga skäl inte komma upp samma lön. (Inget fel på att jobba i Säffle, men lönen skiljer sig givetvis mot att jobba i exempelvis Stockholm där också priserna på mat vanligtvis är högre)

Vad påverkar lönen?

Först och främst så är det själva yrket. En diskare och en kökschef har olika ansvar och därför olika lön. En annan faktor som påverkar din lön är din utbildning. Som utbildad kock, exempelvis från gymnasiets hotell- och restaurangprogram är det lättare att förhandla till sig en högre lön. Har du dessutom utökat din kompetens genom andra utbildningar så stärker du ytterligare din position inför löneförhandlingen. Hur länge du har jobbat inom branschen är också viktigt. Många restaurangägare är villiga att betala lite mer för en person med erfarenhet.

Du ska också veta att det allra bästa sättet att förbättra sin lön är att vara bra på sitt jobb och visa stort engagemang. Visa din arbetsgivare att du vill utvecklas och lära dig nya saker så förbättrar du dina chanser till en bättre lön.

Generellt sett så kan man säga att lönerna i våra lite större städer är något högre än i övriga landet. Det är också så att män (ja, fortfarande…) tjänar något mer än sina kvinnliga kollegor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera

Nollställ lösenord

Vänligen fyll i ditt användarnamn eller E-Post, så kommer du att få en länk för att nollställa ditt lösenord via E-Post.