Det är omöjligt att ge ett rakt svar på hur mycket du kan förvänta dig att få i dricks när du jobbar på restaurang, då det varierar extremt mycket. De flesta gäster som är nöjda med maten och med servicen lämnar omkring 10 procent i dricks.

Om du jobbar på bar eller på nattklubb kan du räkna med att dricksen är högre. Det finns till exempel bartenders som påstår att de får lika mycket i dricks som de får i lön. Om du jobbar på en lunchrestaurang så betalar de flesta gäster det som står på notan och lämnar ingen dricks. På en “finare” restaurang är det vanligare med dricks och ibland kan enstaka gäster ge riktigt mycket dricks om de är nöjda med kvällen.

Att försöka sig på att ange en summa för hur mycket du i genomsnitt tjänar i dricks är väldigt svårt då det varierar så extremt mycket. Jobbar du på en restaurang där gästerna spenderar väldigt mycket pengar så är sannolikheten stor att även dricksen blir högre. En nota på flera tusen kan ofta ge flera hundra i dricks, medan du av naturliga skäl får förvänta dig lite mindre dricks på en nota på någon enstaka hundralapp.

Det förekommer mycket “rövarhistorier” i branschen som du ska ta med en stor nypa salt. Många berättar om att de har fått tiotusentals kronor i dricks vid ett enda tillfälle, men detta är givetvis inget du kan räkna med. Det vanliga är att gästen avrundar notan uppåt till närmaste hundralapp.

Tänk på att dricks alltid är frivillig och inget du kan kräva eller förvänta dig av dina gäster. Man brukar säga att det tillhör god ton att lämna ca 10 procent i dricks på en restaurangnota om man tycker att servicen man fick levde upp till förväntningarna.

Kommentarer

 • Bert Rexér
  Svara

  Jag skall bjuda de närmaste ( jag fyller 80 år) 12st på restaurang som kommer att kosta
  c:a 11.000:- Det är mitt på dagen på en fin kvarterskrog som vi besökt ett flertal gånger.
  Hur mycket skall jag ge i dricks?
  M.V.H.
  Bert Rexér

 • Erling
  Svara

  Inte ett öre! Personalen har säkerligen lön ifrån arbetsgivaren.
  Vedervärdigt med detta tiggande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera

Nollställ lösenord

Vänligen fyll i ditt användarnamn eller E-Post, så kommer du att få en länk för att nollställa ditt lösenord via E-Post.