Dricks har i alla tider varit ett sätt för restaurangpersonal att dryga ut lönen på. När kontanter regerade i samhället var det vanligt att dessa pengar gick rakt ner i fickan utan skattemyndighetens inblandning. Faktum är dock att dricks är en skattepliktig inkomst som ska redovisas.

Vad är dricks?

Dricks är väldigt vanligt i restaurangbranschen och ett sätt för gästerna att visa sin uppskattning med maten, servicen och personalen. Det är helt enkelt den summa som restaurangbesökaren betalar utöver det som står angivet på notan.

Måste jag själv redovisa dricks?

Det beror lite på. På vissa restauranger får personalen själva fördela dricksen sinsemellan. Då måste du själv redovisa din dricks i din deklaration. Den beskattas då som “inkomst av tjänst”, d.v.s. precis på samma sätt som din lön. Du är själv skyldig att hålla reda på hur mycket du får i dricks.

På vissa arbetsplatser så är det arbetsgivaren som sköter dricksen och fördelar ut den till personalen i samband med löneutbetalningen. Då behöver du inte göra något själv. Då kommer din dricks och din lön att finnas förtryckt på din deklaration och du behöver bara godkänna den.

Om man tittar ur ett skatterättsligt perspektiv så har det betydelse vem som anses har gett dig pengarna. Om du får dricks direkt av kunden så är du själv tvungen att redovisa och betala skatt för din dricks. Men om pengarna istället går till företaget som sedan betalar ut den till dig så ska det ses som lön och företaget måste då betala arbetsgivaravgifter på drickspengarna. Då behöver du själv inte redovisa dricksen, utan det måste istället din arbetsgivare göra.

Idag betalar de flesta med kort, vilket innebär att även dricksen hamnar på arbetsgivarens bankkonto. Det förändrar dock inte det faktum att pengarna tillhör personalen. För att göra det hela ännu lite krångligare så har det betydelse vem som bestämmer hur dricksen ska fördelas bland de anställda. Om det är företaget som bestämmer så behöver du själv inte redovisa din dricks, men om det är ni i personalen som bestämmer så måste du själv hålla reda på hur mycket dricks du får och sedan redovisa detta när du lämnar in deklaration i maj året efter.

För många är dricks en betydande del av inkomsten. Oavsett hur mycket du får så är det viktigt att du har koll på vilka regler som gäller. Prata med dina kollegor så kan du ofta få bra tips och råd!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera

Nollställ lösenord

Vänligen fyll i ditt användarnamn eller E-Post, så kommer du att få en länk för att nollställa ditt lösenord via E-Post.