Att jobba på restaurang kan innebära många olika saker. Det finns enklare sysslor, som till exempel att jobba som diskare, men du kan också jobba med servering, som bartender eller som kock.

Behöver man utbildning för att jobba inom restaurang?

Det beror helt på vad du vill jobba med och vart du vill jobba. Du kommer förmodligen att få svårt att landa jobb som kock om du inte har någon utbildning, men om du vill komma in i restaurangbranschen så kan du i många fall få ett jobb där du serverar utan att du behöver ha någon speciell utbildning.

Om du ska jobba med att servera alkohol så kan du behöva en utbildning. Din arbetsgivare har nämligen krav på sig att servera alkohol under kontrollerade former. Det är alkohollagen som reglerar hur det fungerar och det är din kommun som ansvarar för vilka restauranger som får tillstånd att sälja och servera alkoholhaltiga drycker.

Hur utbildar man sig till kock?

Det finns flera sätt att skaffa sig en kockutbildning. Dels finns gymnasiets hotell- och restaurangprogram, vilket är ett bra sätt att få en bra grund om du vill jobba som kock. För dig som är lite äldre så erbjuder många kommuner även denna utbildning inom Komvux. Det finns även kockutbildningar på Yrkeshögskole-nivå (YH), som du kan söka om du har den behörighet som krävs. Det finns också en uppsjö av privata utbildningar, men i regel får du bekosta dessa själv.

Vilka restaurangjobb kräver utbildning

 • Kock
  Som kock behöver du ha en utbildning som visar att du faktiskt kan laga mat, har koll på näringsläran, o.s.v.
 • Bartender
  Eftersom du ska servera alkohol så bör du ha en utbildning i “ansvarsfull alkoholservering” eller liknande.
 • Ordningsvakt
  Du får inte jobba som ordningsvakt om du inte är utbildad. Entrévärd är dock en annan sak vilket inte kräver utbildning.
 • Sommelier
  En sommelier är expert på drycker, ett jobb som är närmast omöjligt att sköta om du inte är utbildad till det.
 • Kökschef
  Som kökschef har du i regel en kockutbildning i kombination med många års erfarenhet av köksarbete.

Vilka restaurangjobb kräver inte utbildning

 • Diskare
  Ett jobb som diskare lär du dig fort, och du behöver ingen speciell utbildning.
 • Serveringspersonal
  Att servera kräver en del kunskap, men det finns inga krav på utbildning
 • Köksbiträde
  Ett köksbiträde gör enklare sysslor i köket för att spara tid och kocken. Detta fixar du utan utbildning.

Du ska inte ta detta för en absolut sanning, då det kan variera oerhört mycket mellan olika arbetsgivare. En del kommer att kräva en gymnasieutbildning för att överhuvudtaget ge dig ett jobb, medan någon kanske ger dig chansen att lära dig jobbet på plats.

Exempelvis finns det kockar som inte har någon utbildning alls, men som är kända världen runt – det kräver dock att du hittar en arbetsgivare som är villig att se vad du går för om du inte redan har skapat erfarenheter från tidigare arbetsplatser.

Om du har en utbildning från ett annat land så är det ofta inget problem. Det viktigaste är att du har de kunskaper som krävs för att arbeta i ett restaurangkök.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera

Nollställ lösenord

Vänligen fyll i ditt användarnamn eller E-Post, så kommer du att få en länk för att nollställa ditt lösenord via E-Post.